Мъртвото течение, също наричано разривно течение, е крайбрежно, понякога силно водно течение,

...
Мъртвото течение, също наричано разривно течение, е крайбрежно, понякога силно водно течение,
Коментари Харесай

Ето как да разпознаем и преодолеем мъртвото течение

Мъртвото течение, също наричано разривно течение, е крайбрежно, от време на време мощно водно течение, породено от разбиващите се вълни, което отвежда вода от брега навътре в морето или друго водно тяло.

Мъртво течение може да се образува на всеки бряг, където се разрушават талази – морски, океански или езерен. Най-често мъртвото течение се простира от брега до оттатък линията на разбиващите се талази.

В САЩ мъртви течения са причина за 80% от водните избавителни интервенции на плажове с прибой.

Образуване

Мъртвото течение може да се раздели условно на три елементи: подхранващи течения, гърло и глава. Примерен сюжет за образуване: вълните доближават брега по цялата му дължина и се разрушават при пясъчните прагове (в ярко синьо на диаграмата), след което доближават до плажа. Там водата не може да продължи придвижването си напред и се връща назад по пътя на минимум противодействие. Обикновено този път съставлява дълбочина (изобразена в мрачно синьо на диаграмата) сред два пясъчни прага или плитчини. Течението е най-силно в региона на гърлото и губи мощ, когато достигне главата по-навътре в морето.

Източник: Wikimedia Commons

Мъртвото течение се образува от разбиващите се вълни, които придвижват вода към брега. Щом доближи брега, тази вода се отдръпва назад към морето. При избрани условия, свързани с формата на брега и дъното и силата на вълните, отдръпването се случва под формата на течение, ориентирано във вътрешността в морето, перпендикулярно на брега. Обикновено по този начин формираният воден поток губи силата си на неголямо разстояние от брега, близо след линията на разбиващите се талази.

Мъртвите течения могат да са доста тесни, само че от време на време доближават стотици метри ширина.

Заплаха за плажуващите

Мъртвото течение е съществена опасност за плажуващите. То е изключително рисково за слабите плувци или хората, които не умеят да плуват, само че може да има скорост, задоволителна да отнесе даже опитни плувци във вътрешността във водата. Обстоятелството, че зоната на мъртвото течение нормално наподобява по-спокойна и по-подходяща за плуване от съседните по-плитки зони, основава спомагателна заплаха. Мъртвото течение не тегли към дъното, а във вътрешността в морето.

Как да го разпознаем

Източник:  Elena Arrigo / Shutterstock

Мъртвото течение не всеки път е елементарно разпознаваемо за средностатистическия плажуващ. В някои случаи мъртвото течение може да бъде разпознато по един или повече от следните признаци:

- регион със видимо друг цвят на водата

- непрекъснат поток от морска пяна, водорасли или друга плаваща материя, който се отдалечава от брега

- нееднаквост в изгледа на разбиващите се талази

Как да го преодолеем

При по-голяма мощ плуването против течението е непостижимо и за добър плувец. Важно е да се резервира хладнокръвие. Не е целесъобразно да се вършат опити да се плува против течението, тъй като това може да докара до изтощение на плувеца без да го прибилижи към брега, и след това да провокира нерешителност и суматоха. Техниката на излизане от течението е да се плува паралелно на брега, до момента в който се излезе от течението, а по-късно към брега. Ако плувецът не може да изплува от течението, може да се остави да бъде отвеян и малко във вътрешността в морето, където мъртвото течение престава, и оттова да доплува до брега, заобикаляйки го.

Източник: WIkipedia

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР